Babyboomers koploper met online uitgaven

Babyboomers die tussen 1946 en 1965 geboren zijn, staan aan kop als het gaat om online uitgaven. Deze generatie geeft meer uit dan bijvoorbeeld generatie X met een geboortejaar tussen 1966 en 1981. Generatie X loopt echter weer voor ten aanzien van de jongeren die tussen 1982 en 2001 zijn geboren. Deze informatie is afkomstig van KPMG uit de Global Online Consumer Survey.

Het is op zich opmerkelijk dat de babyboomers hoge online uitgaven hebben met het kopen van producten. Je zou eerder verwachten dat de jongere generaties deze weg het meest bewandelen om aankopen te doen. Hieruit blijkt echter wel dat er een verschuiving plaatsvindt in de kanalen waar producten afgenomen worden. De babyboomers blijken massaal de weg hebben gevonden naar het online shoppen en doen dat tegenwoordig niet meer standaard bij voor de hand liggende leveranciers. Hoogste tijd dan ook voor bedrijven om de nodige aandacht te besteden aan Distributie Strategie.

 

Ecommerce online uitgaven

De oudere generatie krijgt een steeds groter aandeel in Ecommerce. Het zal echter niet lang duren voordat de jongste generaties eveneens een groter aandeel krijgen. Het duurt bijvoorbeeld nog maar een paar jaren voordat deze groep in Noord-Amerika de koploper wordt. Dat betekent dat er een verdere verschuiving verwacht kan worden van fysiek winkelen naar online winkelen. Dat is ook het geval als er gekeken wordt waarmee er online aankopen worden gedaan.

Het is namelijk zo dat uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de respondenten via de desktop of laptop online winkelt. Er is een veel kleiner percentage van 17 procent dat liever via de smartphone winkelt. Hierin zal er in de toekomst eveneens een verdere verschuiving plaatsvinden. De webwinkels worden steeds vaker geperfectioneerd voor mobiel gebruik of lanceren daarvoor een speciale applicatie. Dat maakt het mobiel winkelen met de smartphone ook gemakkelijker.

Consequenties voor Distributie Strategie

De toename van de online uitgaven heeft ook consequenties op andere gebieden, zoals voor de Distributie Strategie. Klanten zijn niet langer gebonden aan een afnemer om een bepaald product of dienst af te nemen. Er vindt namelijk verspreiding plaats. Een computer kan al bij de supermarkt gehaald worden en een zorgverzekering kan via de werkgever collectief geregeld worden.

Er zijn veel meer producten en diensten die niet meer via de reguliere weg worden aangeboden, maar via andere afzetkanalen. Een trouwe klant koopt zoals gezegd niet meer bij de vertrouwde leverancier. Deze leveranciers kunnen het koopproces beïnvloeden door voor andere kanalen te kiezen. Maar ook door een distributiepunt voor andere merken te worden die het vertrouwen van de klant nog niet hebben verloren.

Het is dan ook de hoogste tijd om de Distributie Strategie daar op aan te passen. Dat geldt niet alleen voor bedrijven richting de consument. Ook op het gebied van business-to-business zijn er verschuivingen waar te nemen. Aanpassingen zijn vaak noodzakelijk om de binding met de klant niet te verliezen.