Bel ons op +31 85 888 4750 (NL) of +32 78 484 120 (BE)

Distributiestrategie en Kanaalconflicten

Distributiestrategie en Kanaalconflicten 2017-08-08T12:30:01+00:00

Door de komst van internet is het gedrag van consumenten de afgelopen jaren sterk veranderd. Ondernemingen die in de problemen geraken geven nu vaak ook de slechte economische situatie en het lage consumentenvertrouwen de schuld. Dit heeft zeker te maken met lagere verkopen in hun distributiekanaal, maar consumenten geven nog steeds geld uit, maar doen dit op een andere manier of plek. Een wijziging in uw distributiestrategie is wellicht een oplossing. Maar met verandering komt ook weerstand. Kanaalconflicten liggen dan ook op de loer. Wij helpen met uw vraagstukken met betrekking tot uw Distributiestrategie en Kanaalconflicten.

distribution conflict

Meer kwantiteit, minder kwaliteit?

Consumenten hebben minder vertrouwen in de huidige economische situatie, maar willen wel blijven kopen. Hierdoor zie je dat gemiddelde prijzen dalen in de meeste branches. Prijsvechters als Primark, Action en Lidl varen er wel bij. Consumenten gaan voor koopjes. In de supermarkten zie je dit terug door een hogere actiedruk en een vrijwel permanente prijzenoorlog om het laatste procentje marktaandeel. Voor A-merk fabrikanten zorgt dit er niet alleen voor dat zij steeds hogere kortingen moeten bieden om aan de diepe acties mee te werken, maar ook steeds vaker worden zij geconfronteerd met een zware promotiedruk op huismerken. Bij veel bedrijven wordt zwaar ingezet op groei van de eigen merken i.v.m. de hogere marges. Een wijziging van uw distributiestrategie noodzakelijk?

Verschuivingen in de distributie kolom

Doordat het consumentengedrag verandert, verandert ook de plek en het tijdstip waar deze zijn spullen koopt. Met de komst van internet en smartphones bepaalt de consument steeds meer hoe hij zijn vrije tijd inricht en wanneer hij koopt. Dat gebeurt steeds minder vaak tijdens de traditionele openingstijden van winkels. Doordat de traditionele winkels minder omzet realiseren, zien  groothandels, merken en fabrikanten zich gedwongen hun distributiestrategie aan te passen. Groothandels leveren steeds vaker met hun B2B webshop ook aan eindconsumenten waardoor frictie ontstaat met de huidige resellers. Merken en fabrikanten zien hun marktaandelen dalen doordat steeds meer bedrijven eigen merken introduceren. Ook hier zien we voorwaartse maar ook achterwaartse integraties in de distributie. Onderzoek wijst uit dat consumenten ook steeds vaker kopen bij de webshop van de fabrikant of het merk zelf.

Hoe kun je groeien wanneer je distributiestrategie onder druk staat?

Voor retailers die bij een franchise organisatie aangesloten zijn, is het moeilijk te begrijpen dat de franchisegever via een eigen webshop direct aan consumenten gaat leveren. Ditzelfde geldt natuurlijk voor groothandels die hun eigen producten niet alleen aan resellers verkopen, maar ook direct aan eindgebruikers. En zeker niet als laatste zie je steeds meer fabrikanten en merkhouders hun online aanwezigheid versterken door minimaal sterk aanwezig te zijn met het opbouwen van eigen klanten bestanden van eindgebruikers. Veel fabrikanten, groothandels en franchise organisaties gaan ook hier de stap zetten door minimaal rechtstreeks met de eindgebruikers in contact te treden. De meesten als voorbode van een vorm van directe distributie aan eindgebruikers. Vrijwel overal worstelen franchisegevers, groothandels, merken en fabrikanten met kanaalconflicten.

Oplossen van kanaalconflicten

Geen van de genoemde partijen heeft zin in ruzie met zijn afnemers, maar dat de distributiekolom gaat veranderen is wel zeker. EcommerceResult helpt met een duidelijke en grondige analyse van uw situatie, teneinde gevaren en oplossingen te formuleren. Desgewenst zijn wij samen met u, gesprekspartner met uw afnemers. Zonder verandering is er geen vooruitgang mogelijk.

EcommerceResult helpt u met het oplossen van vraagstukken met betrekking tot uw Distributiestrategie en Kanaalconflicten. Onze zeer ervaren retail- en distributie experts staan voor u klaar.

Onze strategie specialisten helpen u graag met:

  • Customer Journey- en Propositie onderzoek
  • Ontwikkelen van nieuwe product / markt combinaties
  • Kanaalconflict onderzoek en oplossingen
  • Inrichting Omni-Channel distributie
Bel of mail voor een oriëntatie gesprek

This page is also available in: Engels Duits Frans

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!