Bel ons op +31 85 888 4750 (NL) of +32 78 484 120 (BE)

Pim Systeem Product Information Management

Pim Systeem Product Information Management 2018-09-07T09:40:32+00:00

Met de komst van Ecommerce is de hoeveelheid product data fors toegenomen. Voor groothandels, retailers of fabrikanten en merken is er veel veranderd in de markt. Niet alleen door de longtail aanpak ( ecommerce webshops die artikelen tonen die zijzelf niet op voorraad hebben, maar door hun leverancier geleverd worden ) maar ook door alle verrijkingen zoals uitgebreide commerciële teksten,  SEO teksten, SEO attributen, visuals, video’s, reviews en meer. En wat te denken aan allerlei verplichtingen / compliance op het gebied van communicatie van ingrediënten of toepassings restricties? Uw branche heeft misschien wel een eigen data format zoals GS1, ETIM, DST, TecDoc, IceCat etc.  De traditionele (ERP) systemen voldoen hier niet meer aan. Om uw omni-channel distributie goed te kunnen voorzien van de juiste content, is een PIM Systeem ( Product Information Manager ) en DAM ( Digital Asset Manager ) vaak noodzakelijk.

Functionaliteiten van een PIM systeem

PIM systemen zijn er in vele soorten en maten. Van simpele en “domme” product informatie managers tot uitgebreide en “slimme” PIM / DAM systemen. Een “domme” PIM is niets anders dan een database met meer velden dan een ERP systeem. Een “slimme” PIM is veel meer dan een database alleen. In een uitgebreid PIM systeem zijn vaak slimme functionaliteiten toegevoegd als efficiënt content beheer met workflow, al dan niet voorzien van datacleansing, automatische databoarding vanuit externe bronnen, promotiemanagement, publicatiemanagement, up/cross sell, auto SEO optimizing etc.

Lees ook:  PIM Systeem verschillen

PIM Systeem Dam Systeem

Verschillen tussen diverse PIM systemen

Een PIM systeem is de belangrijkste basis voor efficiënt product content beheer voor iedere organisatie die producten of diensten verkoopt. Zowel voor Retail als voor groothandels en fabrikanten / merken wordt kostenbeheersing steeds belangrijker. Met het introduceren van alle mogelijkheden op digitaal en online vlak, neemt de complexiteit van het juist publiceren van de producten in verschillende kanalen alleen maar toe. Hierdoor is de roep om PIM systemen logisch. PIM systemen zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Maar wat voor een retailer een goed PIM Systeem is, is vaak voor een groothandel of fabrikant geen goede oplossing. Maar waar verschillen zij van elkaar? Een longlist van PIM / DAM systemen zorgt al snel voor minimaal 80 verschillende PIM systemen en leveranciers.

Lees ook: PIM Systeem advies

Grofweg kun je het aanbod voor PIM systemen als volgt indelen:

High-End Enterprise PIM / DAM systemen :
Internationaal opererende concerns die lokale ondersteuning belangrijk vinden. Investering groter dan €500.000  PIM / DAM Systeem als onderdeel van een complexe en internationale IT Architectuur. Het hart van alle digitale kanalen, content gepubliceerd voor websites, apps, POS systemen, Print/Folder oplossingen, PLM systemen etc.

Mid-End Enterprise PIM / DAM systemen :
Middelgrote tot grote concerns die hun IT afdeling vaak centraal hebben ingericht en vanuit die locatie de beste oplossing zoeken. Investering doorgaans tussen €200.000 en €500.000  Lokale operatie die hoge eisen stelt aan content productie. Stelt PIM centraal in het stroomlijnen van processen. Zowel marketing als (online) sales werken in dit soort toegankelijke systemen. Naast content productie ook vaak ingezet als “content hub” om product feeds te leveren aan platforms als Bol.com, Amazon, Ebay, Carrefour, Google Shopping, etc etc.

Standaard Enterprise PIM / DAM systemen :
Middelgrote organisaties die niet de middelen kunnen/willen inzetten om een uitgebreid  PIM / DAM systeem te implementeren maar wel efficiënt productbeheer ontberen. Investering doorgaans tussen €50.000 en €200.000 Vooral inzetbaar voor efficiënte content productie en content distributie. Dit soort systemen wordt vaak aangeboden in een “suite” oplossing waarin ook Shop en Portal functionaliteiten zijn ondergebracht.

Basis PIM / DAM systemen:
Kleinere organisaties die een simpele oplossing zoeken om meer product content te kunnen publiceren dan vanuit een ERP systeem mogelijk is. Investering in deze soort basis oplossing tussen € 20.000 en € 50.000 Voor het verrijken product content en het kunnen aansturen van digitale kanalen als een Webshop of Dealerportaal.

Open Source PIM systemen :

Gebruikt door bedrijven die met een eigen IT afdeling graag zelf ontwikkelen. Met een Open Source PIM systeem kan veel, maar dat is dan ook meteen de valkuil van dit soort oplossingen. Wanneer de Open Soure community nieuwe releases introduceert, gebeurt het vaak dat door eigen ontwikkeling van “maatwerk” geen upgrade meer mogelijk is en er extra geïnvesteerd moet worden. Door inzet van eigen IT mensen en herinvesteringen, lijken dit soort systemen in eerste instantie goedkoop, maar uiteindelijk is de “cost of ownership” vaak veel hoger.

Businesscase van een PIM Systeem

In de markt van PIM systemen zijn behoorlijk wat mogelijkheden voor handen. De bekendste grote software spelers op dit terrein zijn SAP (Hybris), Informatica (Heiler), Stibo en IBM Infosphere. Maar er zijn internationaal ook veel minder bekende spelers die ook solide omni channel PIM / DAM systemen bieden. Waar begint u met de zoektocht? Hoe ziet uw businesscase eruit en houdt een nieuw PIM systeem ook rekening met uw groei? Is het internationaal schaalbaar? Veel omni channel projecten strandden of zijn niet rendabel te krijgen vanwege te hoge operationele kosten. Onze kennis van omni channel PIM systemen zorgt ervoor dat u een keuze maakt die past bij uw ambities en budgetten. Niet alleen de investering in een nieuw systeem is belangrijk, maar ook de hoeveelheid bijkomende en verborgen kosten zoals hosting, onderhoud, updates, uitbreidingen en efficiënte gebruiksmogelijkheden zijn belangrijke graadmeters voor ons advies. Onze experts laten u graag kennis maken met de efficiënte mogelijkheden en helpen u met de zoektocht naar het beste PIM / DAM systeem voor uw bedrijf.

Lees ook:  PIM Systeem Verschillen   of de pagina   Pim Systeem Advies

PIM specialisten met de meeste ervaring

  • Vrijblijvend onderzoek naar mogelijkheden van PIM voor uw organisatie
  • Formuleren van een businesscase voor de investering in PIM
  • Opstellen van requirements / wensen o.b.v. onze jarenlange branche ervaring
  • Selecteren van de juiste oplossing uit meer dan 80 internationale opties
  • Kosten besparen en minimaliseren van maatwerk door onze branche specifieke kennis
  • Inhoudelijk adviseren, begeleiden of managen van het implementatie traject
Bel of mail ons voor een onafhankelijk advies.

This page is also available in: Engels Duits Frans

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!