Bel ons op +31 85 888 4750 (NL) of +32 78 484 120 (BE)

Wat is een Data Management Platform DMP?

Wat is een Data Management Platform DMP? 2017-06-26T18:41:54+00:00

In de begindagen van Ecommerce, was het krijgen van bezoekers op de website relatief eenvoudig. Je zette voldoende informatie en/of producten online en de indexatie van de zoekmachine deed de rest. Met weinig concurrentie was dit een prima model. Maar al snel nam de concurrentie toe en daalde de conversie op bezoek. Daarom was het nodig om steeds meer verkeer “te kopen” via allerlei online marketing kanalen zoals Email, Adwords, Affiliate Marketing, Display Advertising, Social Media etc. Maar door die enorme hoeveelheid verschillende kanalen, werd het steeds lastiger om vast te stellen welk kanaal in welke fase van de “Customer Journey” had bijgedragen aan de uiteindelijke conversie. Maar niet alleen de marketeer werd gek van al die kanalen, maar ook de consument! Die werd steeds vaker lastig gevallen met allerlei irrelevante reclame boodschappen. Gelukkig is daar nu een oplossing voor: Het Data Management Platform DMP.

Data Management Platform DMP

 

 

 

 

 

Definitie van een Data Management Platform DMP

Een Data Management Platform is simpelweg gezegd een database waarin (potentiële) klanten profielen staan met daaraan toegevoegd alle bekende informatie van dat profiel met betrekking tot online media gedrag, aankoophistorie, en klikgedrag op websites inclusief jouw eigen website(s).  Een Data Management Platform DMP is dan ook een plek waar zorgvuldig mee omgegaan dient te worden in het kader van de Wet Persoonsgegevens omdat er veel privacy gevoelige informatie in staat.

Welke informatie in een Data Management Platform DMP?

In een Data Management Platform wordt primair informatie opgeslagen die betrekking heeft op het gedrag van potentiële klanten. De belangrijkste data is het gedrag van gebruikers in relatie tot social media, affliate marketing, SEO, SEA, display advertising en email. Daarnaast kan klikgedrag op de eigen website(s) worden vastgelegd en kan aankoophistorie gekoppeld worden zodat een totaal beeld ontstaat van die persoon, zijn gedrag en zijn aankoopbehoeften. Ook kan informatie van derde partijen worden ingekocht om de eigen consumenten profielen verder te verrijken. Hoe completer een profiel is, hoe gerichter de marketeer zijn boodschappen kan sturen waardoor de conversie wordt verhoogd.

Een Data Management Platform DMP is dus voor een marketeer een instrument om de juiste boodschap op het juiste moment aan de juiste doelgroep te leveren. Door de gecentraliseerde data kunnen slimme doelgroep segmentaties gemaakt worden die in de verschillende marketing kanalen gebruikt worden. Denk hierbij vooral aan demografische, psychosociale- en gedragsmatige data over specifieke gebruikers, in verschillende doelgroepen met een grote verscheidenheid van databronnen die slim worden gecombineerd.

Voordelen van een Data Management Platform DMP

De voordelen van een Data Management Platform zijn groot. Allereerst bespaar je simpelweg fors op je marketing uitgaven doordat je bezoeker of klant veel gerichter wordt benaderd met een commercieel aanbod waardoor de zogenaamde “waste” aanmerkelijk afneemt. Er hoeven dus minder marketing kanalen voor die ene bezoeker te worden ingezet om hem tot aankoop te laten overgaan. Het tweede grote voordeel is dat je klanten relevantere boodschappen ontvangen waardoor zij niet meer het gevoel hebben “gespamd” te worden. Dit zorgt voor een beter imago en uiteindelijk een hogere klanttevredenheid wat weer leidt tot herhaalaankopen en hogere bestedingen. Een Data Management Platform DMP verbetert dus de dialoog in de Customer Journey en vergroot daarmee het rendement op de verschillende (online) marketing kanalen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Wil je meer weten over een Data Management Platform voor jouw bedrijf, neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!